Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KAYAN FLAMENTLER TEORISI VE KAS KASILMASI
#1

KAYAN FLAMENTLER TEORISI VE KAS KASILMASI
   Sarkolemma,hücre derinliklerine girer ve T tübülleri sistemini oluşturur.Bu sistem,bir aksiyon potansiyeli kas lif membranı üzerinde yayılırken,T tübülleri boyunca kas lifinin derinliklerine yayılmasını sağlar.

KAYAN FLAMENTLER TEORISI NEDIR?
   Kas kasılması I bandının,A bandı arasına ya da ince flamentlerin,kalın flamentler arasına kaymasıyla açıklanır.Buna KAYAN FLAMENTLER TEORİSİ denir.Kas lifi membranının depolarizasyonu motor son plak da denilen nöromusküler kavşakta başlar ve Aksiyon potansiyeli(AP) kas lifi boyunca yayılır,kasılma olayı başlatılır.

KAS KASILMASI BASAMAKLARI NELERDIR?
   1)AP,motor sinir boyunca yayılır.
   2)Voltaj kapılı Ca kanallarından sinir sonlarına Ca girmesi nöromuskuler kavşakta Asetilkolin(Ach) serbestlenmesine sebep olur.
   3)Ach,postsinaptik membrandaki nikotinik reseptöre bağlanır.Kas lifi membranının Na geçirgenliği artar.
   4)Iyonların kas lifi hücre içine geçmesiyle nöromusküler kavşakta son plak potansiyeli denen lokal bir potansiyel değişikliği olur.
   5)Böylece membranın içinde 20-30 mv'luk potansiyel değişikliği voltaj bağımlı Na kapılarının açılmasına ve hücre içine bolca Na girmesine sebep olur.
   6)Ap başlar ve membran depolarize olur.
   7)Oluşan depolarizasyon sarkolemma ve t tübülleri boyunca yayılır.
   8)Ca,Sarkoplazmik Retikulum terminal sisternalardan ince ve kalın flamentlere yayılır.
   9)Ca,aktin üzerindeki miyozin bağlanma noktalarını açmak için TroponinC ye bağlanır.
   10)Aktin-miyozin arası çapraz köprüler kurulur,kas lifi boyunca kısalma olur ve ince flamentler kalın flamentler üzerinde kayar.Kasılma oluşur.

KAS GEVŞEMESI BASAMAKLARI
   1)Ca serbestlenmesinden kısa zaman sonra,SR membranında bulunan aktif taşıma mekanizması(Ca pompası)ile enerji kullanarak tekrar retikulum içine alınır.
   2)Sarkoplazmik sıvıda Ca konsantrasyonu azalır,troponinC'ye bağlı Ca iyonları çözülerek ayrılır.Bunlarda Ca pompası ile SR içine alınır.
   3)Bu durumda sonuç olarak aktin miyozin arasındaki etkileşim zayıflayarak sona erer.Ayrıca ATP miyozin başındaki serbest bölgeye bağlanarak miyozin başının aktindem ayrılmasını sağlar.
   4)Aktin flamentleri iki tarafta birbirinden uzaklaşır sonuç olarak sarkomer boyu ve dolayısıyla kas boyu uzar.

KAS SARSISI VE EĞRISI
   AP,kısa süreli bir kasılma ve onu takiben bir gevşemeye neden olur.Buna kas sarsısı;grafiğine ise kas sarsı eğrisi denir.Kısaca kasın bir kes kasılıp gevşemesine sarsı ismi verilir.Sarsı membran depolarize olduktan 2 msn kadar sonra ya da repolarizasyon bitmeden başlar.
Sarsı eğrisi 3 dönemden oluşur:
      1)Latent dönem:Gizli dönem,kas dinlenmesi.Kas lifine uyarı geldikten sonra cevap vermesine kadar geçen süre genelde 3-10 msn arası kadardır.
      2)Kasılma dönemi:Kasta gerilim ortaya çıkar ve kısalır.İskelet kasından 25msn sürer.
      3)Gevşeme:Kasta gerilim azalır ve uzar.Kasılma döneminden uzun sürer.

TETANUS NEDIR?
   Her AP ile SR'dan sitoplazmaya daha fazla Ca salgılanır ve hemen geri alınamaması sebebiyle sitoplazmada Ca artar.Kasılma frekansının da artmasıyla beraber kasta gevşeme olmaksızın kasılmalar birbiri üzerine eklenir.Kas gevşemeye fırsat bulamadan devamlı olarak kasılma halinde bulunur ve buna TETANUS denir.

   Kaynak:Halis Köylü,Sağlık Bilimleri İçin Temel Fizyoloji,Baskı(İstanbul:İstanbul Tıp Kitabevleri,2017)
                Laima Pınar,Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri,Baskı(Ankara:Akademisyen Kitabevi,2016,4.baskı)


Etiket:fizyoloji,anatomi,tetanus,ap,kayan flamentler,kas kasılma ve gevşeme.
Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi