Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Parkinson
#1

Parkinson

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin adı verilen, beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkar.

Başlıca belirtileri:                                                                               

-Titreme

-Hareketlerde yavaşlama

-Ayakta duruş bozukluğu

-Yorgunluk

-Bilişsel fonksiyonlarda azalma

-Depresyon

-Davranış bozuklukları

-Görme ile ilgili bozulmalar

-Kilo kaybı

-Uyku anormallikleri

-Ağrı 
  [Resim: 6huy47o.jpg]                                                                                               

Parkinson neden olur:

Parkinson beyinde dopamin üreten bölgedeki hücre kaybı nedeniyle bu maddenin az salınımı sonucu oluşmaktadır. Bu hücre kaybına ilaçlar gibi kimyasallar neden olabilmekle beraber, genetik faktörler de sebep olabilmektedir.

Hastalığın tanısı:

Hekim hastanın şikayetlerini ve hastalık geçmişini dinledikten sonra yapılan nörolojik muayene ile konulur. Ancak farklı hastalıklarla karıştırmamak içinde kimi hastalarda MR, kan tetkikleri, bel bölgesinden beyin-omurilik sıvısı alınması gibi ek testler de uygulanabilir.

Tedavi:

Parkinson hastalığının tedavisi olmamasına rağmen, ilaçlar, cerrahi tedavi ve diğer tedaviler genellikle bazı semptomları hafifletebilir.

Parkinson hastalığı için şu ilaçlar kullanılır:

-Beyindeki dopamin seviyesini arttıran ilaçlar

-Vücuttaki diğer beyin kimyasallarını etkileyen ilaçlar

-Vücutta istemsiz meydana gelen hareketleri kontrol etmeye çalışan ilaçlar

Parkinson için ana tedavi, L-dopa olarak da adlandırılan levodopadır. Sinir hücreleri, beynin azalan geri bildirim yeteneğini arttırmak adına dopamin üretmek için levodopa kullanır.


Derin Beyin Uyarımı

İlaçlara iyi yanıt vermeyen Parkinson hastaları için derin beyin stimülasyonu uygun olabilir. DBS, elektrotları beynin bir kısmına cerrahi olarak implante eden ve bunları göğse implante edilen küçük bir elektrikli cihaza bağlayan cerrahi bir prosedürdür. Cihaz ve elektrotlar, beyni, titreme, yavaş hareket ve sertlik gibi Parkinson'un hareketle ilişkili semptomlarının çoğunu durdurmaya yardımcı olacak şekilde acısız bir şekilde uyarır.

Diğer Tedaviler

Parkinson hastalığı semptomlarına yardımcı olmak için başka terapiler kullanılabilir. Yürüme ve ses bozuklukları, titreme ve sertlik ve zihinsel işlevlerde düşüşe yardımcı olan fizik tedavi ve konuşma terapilerini içerir. Diğer destekleyici terapiler arasında sağlıklı bir diyet ve kasları güçlendirmek ve dengeyi geliştirmek için egzersizler bulunur.
Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 2 Ziyaretçi