Konuyu Değerlendir
  • 2 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bağışıklık Sistemimi Nasıl Güçlendiririm?
#1

Maalesef ki Türkiye'de de ilk koronavirus vakası bildirilmesinin ardından hepimizde "acaba nasıl bu virüsten korunabiliriz?" merakı var. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Üniversite Hastaneleri gibi kurum ve kuruluşlar; alınması gereken önlemleri, atmamız gereken adımları paylaşıyorlar. Biliyoruz ki kendimizi korumanın en önemli basamağı hijyene dikkat etmek. Bu bağlamda alabileceğimiz önlemleri tekrar hatırlatmakta fayda var.


Hastalığı önlemenin en iyi yolu bu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır.

Virüsün esas olarak kişiden kişiye yayıldığı düşünülmektedir. Bu yayılma genel olarak iki şekilde gerçekleşiyor :

-Birbirleriyle yakın temas halinde olan kişiler arasında.
-Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında üretilen solunum damlacıkları ile.

Bu damlacıklar, yakınlarda bulunan veya muhtemelen akciğerlere solunan insanların ağızlarına veya burunlarına inebilir.

Ellerinizi sık sık temizleyin
Özellikle halka açık bir yerdeyken veya burnunuzu üfledikten, öksürdüğünüz veya hapşırdıktan sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın .
Sabun ve su hazır bulunmuyorsa, en az% 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın . Ellerinizin tüm yüzeylerini örtün ve kuruyana kadar birbirine sürün.
Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının .

Öksürük ve hapşırma
Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya dirseğinizin iç kısmını kullandığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir mendille örtün .
Kullanılmış dokuları çöpe atın .
Ellerinizi hemen en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın . Sabun ve su hazır değilse, ellerinizi en az% 60 alkol içeren bir el dezenfektanı ile temizleyin.

Temizleyin ve dezenfekte edin
Sık sık dokunulan yüzeyleri her gün temizleyin VE dezenfekte edin . Buna masalar, kapı kolları, ışık anahtarları, tezgahlar, kulplar, masalar, telefonlar, klavyeler, tuvaletler, musluklar ve lavabolar dahildir.

Yüzeyler kirliyse temizleyin: Dezenfeksiyondan önce deterjan veya sabun ve su kullanın.

Bu konuda Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu afişler ve broşürler için : https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-h...urler.html

[Resim: wkQrMa.jpg]

Biz bu yazımızda ise daha çok "Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendiririz?" üzerinde durmak istiyoruz. Bu kapsamda öncelikle Lenfatik sistemimizi tanıtalım. 

Lenfatik sistem sağlık ve canlılık için anahtardır. Lenfatik sisteminiz vücudunuzun yerleşik sağlık merkezi, her hücre, doku ve organdan zehirli atık ürünlerini taşıyan ve filtreleyen bir nevi sıhhi tesisattır. Yazımız için önemli görevi ise sıvı seviyelerini koruyan, enfeksiyonla savaşan ve beyaz kan hücreleriyle birlikte bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. 

[Resim: IEYoAX.png]

Lenfatik sistemdeki tıkanıklık, inflamasyon ve hastalığa yol açan önemli bir faktördür. Lenf iyi akmıyorsa, hücreler kendi atıklarından zehirlenir ve lenf sıvısı toksik bir fosseptik haline gelir, bu da yorgunluk, şişme, enfeksiyon, iltihaplanma, hastalık ve daha fazla semptomla sonuçlanır. 

Aktif bir lenfatik sistem, toksik vücut yükünüzü azaltmaya, dolaşımı artırmaya, bağışıklığınızı yükseltmeye ve sağlığınızı canlandırmaya yardımcı olacaktır. İşte lenfatik sisteminizi hareket ettirecek ve toksinleri vücuttan atmamıza yarayacak birçok seçenek:

[Resim: DcUxHv.jpg]

1.Derin nefes almak için birkaç dakikanızı ayırın

Lenfatik sistemin dolaşım sistemindeki kalp gibi bir pompası olmamasına rağmen, 7/24 yaptığımız solunum hareketinden gelen hareket kendi içinde bir lenfatik pompadır ve lenf sıvısının hareketine yardımcı olabilir. Doğru solunum lenfatik fonksiyonun en önemli kolaylaştırıcısıdır. Sürekli sığ solunum lenfatik tıkanıklığa neden olabilir. 

Derin diyafragmatik solunum yoluyla lenf dolaşımını artırın. Mideyi derinden iterek burnunuzdan yavaşça nefes alın. Yavaşça nefesinizi ağzınızdan dışarı bırakın. Sadece 5-10 tekrar için (veya günde 10 dakikaya kadar) bile derin, yavaş diyaframlı solunum kanı oksijenlendirir, lenfleri özellikle karaciğer çevresinde dolaştırır ve diğer birçok fayda sağlar. Mümkünse, bu egzersizi açık havada temiz havada yapın. Diyafragmatik solunum ile ilgili daha detaylı teknikler için: https://www.fizyoplatforum.com/konu-diya...zleri.html

[Resim: ZWdhBu.jpg]

2. Günlük yeterince su için. 

Dehidrasyon, lenf tıkanıklığının yaygın bir nedenidir. Susuz kaldığınızda lenf daha kalın ve daha az hareketli hale gelir, ancak nemlendirildiğinde iyi akar. Yeterince alınan su, lenf sıvısının daha iyi dolaşmasına etki edeceğinden, dolaylı olarak bağışıklığınızı da etkiler. Gün boyunca her 15 dakikada bir ılık su yudumlayarak günde toplam en az 2 lt suyu tüketmeye dikkat edebilirsiniz.

[Resim: 5pZWsp.jpg]

3.Alternatif sıcak ve soğuk duş alın. 

Lenfatik damarlar soğuğa maruz kaldıklarında büzülür ve sıcağa yanıt olarak genişler. Sıcak ve soğuk duş, durgun lenfatik sıvıyı hareket ettirmek, dolaşımı arttırmak, bağışıklık fonksiyonunu ve metabolizmayı artırmak için su sıcaklığı ve basınç özelliklerini kullanan bir hidroterapi türüdür.

Sıcak ve soğuk suyu 90 saniye ile birkaç dakika arasında değiştirerek sabah duş deneyiminizi süper şarj edin. Daima soğuk su ile bitirdiğinizden emin olun. Not: Hamileyseniz veya kalp veya tansiyon durumunuz varsa bundan kaçının. 

[Resim: 2HJLM4.png]

4. Mümkün olduğunca hareket edin. 

Lenfatik dolaşım büyük ölçüde vücuttaki büyük kas aktivitesine bağlıdır. Bütün gün oturmaktan kaynaklanan durgunluk büyük bir sorundur. Bilgisayarlarına mola vermeden oturan insanlar hareket etmedikleri için yavaş bir lenf sistemi geliştirir.

Her 15-20 dakikada bir veya iki dakika boyunca hareket edin, yürüme, germe, ve yüzme gibi hafif egzersizler lenfleri hareket ettirmek için mükemmeldir.Lenfatik akışı aktive etmenin en iyi yollarından biri canlı bir yürüyüş yapmaktır. Yürüme, her adım attığınızda lenfatik sistemde yerçekimi çekimleri oluşturan ağırlık taşıyan bir aktivitedir. Her gün 15-30 dakikalık tempolu bir yürüyüşe çıkmayı planlayın.

5.Lenf masajı yaptırın

Lenfatik masaj şişliği azaltır, vücudu detoksifiye etmeye yardımcı olur ve doku ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. Tüm vücut masajına gidebilir veya hedeflenen alanlara odaklanabilirsiniz. Alanında özelleşmiş bir fizyoterapist ile bir lenfatik masaj planlayabilirsiniz.

[Resim: qhjkyu.jpg]

6.Stres seviyenizi düşürün

Kronik stres bağışıklık sisteminizi etkileyerek etkinliğini azaltabilir. Stres altındayken, vücut kortizol üretimini arttırır. Bu, vücudun stresli durumlarla başa çıkmasına yardımcı olan bir hormondur. Aynı zamanda, bir savaş ya da kaç uçuş durumunda gerekli olmayan bedensel işlevleri de sınırlar.

Kısa süreli stres vücuda zarar vermez. Kronik stres ise bağışıklık sistemi tepkinizi azaltır ve sizi virüslere ve hastalıklara karşı duyarlı hale getirir.

Stres seviyenizi azaltmaya yardımcı olmak için sınırlamalar koyun ve hayır demekten korkmayın. Okumak veya bahçecilik gibi keyifli ve rahatlatıcı bulduğunuz etkinliklere katılın. Özellikle birinci maddede bahsettiğimiz diyafragmatik egzersizleri stres ile mücadelede çok efektiftir.

[Resim: j5dgVr.jpg]

7.Bol miktarda uyku alın. 

Uyku yoksunluğu ayrıca bağışıklık sisteminin etkinliğini azaltır. Uyku yaşla birlikte daha da önem kazanır, çünkü aynı zamanda beyin fonksiyonu, konsantrasyonu ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olur. Yeterince uyku alamayan yaşlı yetişkinler de gece düşüşlerine karşı hassastır.

Gecelik en az yedi buçuk ila dokuz saat uyumayı hedefleyin. Uykunuzun kalitesini artırmak için odanızın karanlık, sessiz ve serin olduğundan emin olun.
Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi